Το νησί της Κιμώλου



Βορειοανατολικά της Μήλου βρίσκεται η Κίμωλος, ένα νησί έκτασης 36 τ.χλμ. Η Κίμωλος είναι ένα ηφαιστειογενές νησί με κοιτάσματα αργυρούχας βαρυτίνης, μπετονίτη, πωρόλιθου και κιμωλίτη, η εξόρυξη του οποίου γινόταν από τα αρχαία ήδη από τα αρχαία ήδη χρόνια δίνοντας το όνομα στο νησί.
Το Παλιό Χωριό γραφικότατο διατηρεί στοιχεία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια στο κέντρο του οικισμού είναι χτισμένα γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου και έχουν κριθεί διατηρητέα ενώ στενοί δρόμοι και πλακόστρωτα στενά πλαισιώνουν το όμορφο αυτό σκηνικό. Το Καινούριο Χωριό, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα στην εξωτερική μεριά του κάστρου, επεκτείνεται γύρω από το Παλιό και τα κτίσματά του χαρακτηρίζονται από τετράγωνα σχήματα σε αντίθεση με τους θόλους και τις καμάρες που διακρίνονται στα κτίρια του Παλιού Χωριού.

Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη Χώρα βρίσκεται η Ψάθη, το λιμάνι του νησιού με τα κατάλευκα σπιτάκια.

Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος γοητεύει τον επισκέπτη με πολιτιστικές ανησυχίες. Οι εκκλησίες της πέραν της παλαιότητάς τους- οι περισσότερες χρονολογούνται τον 16ο- 18ο αιώνα- αποτελούν αξιόλογα δείγματα χριστιανικής τέχνης: η εκκλησία του Χριστού και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας διαθέτουν εξαίρετο τέμπλο ενώ στο μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας και τον Άγιο Γεώργιο υπάρχουν εξαίρετες εικόνες. Βορειοδυτικά της Χώρας δεσπόζει το Παλαιόκαστρο, όπου σώζονται ερείπια κυκλικού πύργου ενώ στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκονται η σπηλιά της Κονσολίνας, όπου βρήκε καταφύγιο από τους πειρατές η γυναίκα του Γάλλου πρόξενου καθώς και το ανεξερεύνητο σπήλαιο της Βρωμολίμνης. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κιμώλου είναι χτισμένα τα Ελληνικά. Σε αυτή την περιοχή βρισκόταν τα αρχαία χρόνια νεκρόπολη, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα τάφων και αγγείων, μέρος των οποίων εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.
Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"