Tο νησί του Πόρου


Ο Πόρος, το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, απέχει 32 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, έχει έκταση 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 4.000 περίπου κατοίκους.
Το νησί είναι ηφαιστειογενές και αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία, μια μικρή τριγωνική νησίδα, η οποία ενώνεται με την Καλαυρία, το υπόλοιπο νησί, με μια στενή διώρυγα.
Η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη Σφαιρία με υπέροχη θέα στην Τροιζήνα. Το νησί κατοικούταν από την πρώιμη εποχή του Χαλκού, όπως μαρτυρούν τα ερείπια του οικισμού- του παλαιότερου που έχει ανακαλυφθεί στην Τροιζίνα- στη θέση Κάβος Βασίλη, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκεται ο ναός του Ποσειδώνα χτισμένος το 520 π.Χ., όπου το 322 π.Χ. κατέφυγε ο ρήτορας Δημοσθένης κυνηγημένος από τον Φίλιππο της Μακεδονίας. Μετά την Επανάσταση, το 1827 υπήρξε έδρα της κυβέρνησης ενώ τον επόμενο χρόνο στον Πόρο έγινε η σύσκεψη των τριών Δυνάμεων για τον καθορισμό των συνόρων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το 1830 εγκαταστάθηκε στο νησί ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος της Ελεύθερης Ελλάδος.
Σε όλο το νησί εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική του καθώς τα σπίτια παρά το ότι θυμίζουν τα κυκλαδίτικα, έχουν σκεπές από κεραμίδια και πόρτες και παραθυρόφυλλα σε έντονα χρώματα και αποτελούν άριστα δείγματα νεοκλασικισμού. Στα όμορφα κτίρια του νησιού συγκαταλέγονται αυτό του Δεϊμετζή, η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Βίλα Γαλήνη. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου εκτίθενται ευρήματα από την μυκηναϊκή και τη ρωμαϊκή εποχή από τον Πόρο και την Τροιζήνα. Σε μια καταπράσινη πλαγιά στο δρόμο προς το Ασκέλι βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ου αιώνα), το οποίο διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.
Στο Λεμονόδασος, μια περιοχή κατάφυτη από λεμονιές και πορτοκαλιές και με πολλά νερά μπορεί να θαυμάσει κάποιος την υπέροχη πανοραμική θεα. Τόσο το παραδοσιακό του χρώμα όσο και η εύκολη πρόσβαση στο νησί με φέρι μποτ και δελφίνι από τον Πειραιά ή με καραβάκι από τον Γαλατά καθιστά τον Πόρο ιδανικό προορισμό διακοπών.
Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"