Το φαράγγι των "εννιά μουσών"


Περίπου 30χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και στα 2,5χιλ. από το Βελβεντό, στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων βρίσκεται το φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών της μυθολογίας μας. Στο φαράγγι περνά το χειμαρρώδες ρέμα Λάφιστα το οποίο ξεκινάει από το χωριό Καταφύγι και χύνει τα πεντακάθαρα νερά του στην Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου.
Η τοποθεσία «Σκεπασμένο» είναι ένα τμήμα του φαραγγιού, που παρέχει πρόσβαση στους επισκέπτες. Οι καταρράχτες, οι μικρές φυσικές λίμνες δίπλα από ένα παλιό πέτρινο κανάλι με τα νερά των Πιερίων να κυλούν προς τον κάμπο του Βελβεντού, προσφέρουν μια μοναδική θέα. Αν βρεθείτε στην περιοχή δεν θα πρέπει να παραλείψετε την ευκαιρία να περιδιαβείτε έστω το πιο προσβάσιμο κομμάτι του φαραγγιού. Για τους τολμηρούς, βέβαια, υπάρχει η πρόκληση μιας αρκετά δύσκολης κατάβασης μέσα κυριολεκτικά από ένα επιβλητικό τοπίο. Οι λάτρεις του σπορ αυτού συχνά αψηφούν ακόμα και τις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες κι όπως λένε μετά δεν το μετανιώνουν, καθώς είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάτι που μοιάζει με ταινία δράσης.
Το φαράγγι του Σκεπασμένου και η ευρύτερη ζώνη έχει πράγματι τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη λίμνη με τα φαράγγια και το βουνό με την παράδοση του γραφικού Βελβεντού.
Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"