Η πόλη του Ξυλοκάστρου

Το Ξυλόκαστρο είναι μια από τις πιο κοντινές αποδράσεις για εποχούμενους και μη. Απέχει από την Κόρινθο περίπου 40 χιλιόμετρα και είναι ένα ιδανικό μέρος για διαμονή, αλλά και ορμητήριο περιηγήσεων. Πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο κάστρο που πιστεύεται ότι ήταν χτισμένο εκεί κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας (1204 - 1261 μ.Χ.).

Σήμερα το Ξυλόκαστρο έχει 4.000 κατοίκους και είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη του νομού Κορινθίας. Είναι ένα μέρος που μπορείτε να επισκεφθείτε είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Οι πανέμορφες αμμουδιές του και το δάσος του Πευκιά προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες με αποτέλεσμα το Ξυλόκαστρο να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Πολλοί έχουν χτίσει τα εξοχικά σπίτια τους εδώ, ενώ η περιοχή προσφέρει μία μεγάλη γκάμα από καταλύματα και κέντρα διασκέδασης. Εκτός από το δάσος του Πευκιά, "το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας" του Κώστα Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού, με τα 83 είδη φυτών και δέντρων και τα πολλά μονοπάτια που καταλήγουν στον Κορινθιακό κόλπο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις Εκκλησίες του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Γερασίμου. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου υπάρχει αίθουσα, όπου μπορείτε να δείτε πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια. Επίσης υπάρχει η παλαιοχριστιανικού ρυθμού Εκκλησία της Φανερωμένης.

Από το Ξυλόκαστρο μπορείτε να πεταχτείτε ως τα Τρίκαλα (πολλοί Αθηναίοι τα ξέρουν ως έναν κοντινό κυνηγότοπο), από εκεί να βρεθείτε εύκολα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήριας






Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"