To Παρανέστι Δράμας


Το Παρανέστι, που οφείλει το όνομά του στη γειτνίασή του με τον Νέστο, βρίσκεται στη μεθόριο του νομού Δράμας. Είναι μια περιοχή που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες του 1922 από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Η έδρα του ομώνυμου δήμου, ο οικισμός Παρανέστι, στο 42ο χλμ. του δρόμου Δράμας - Ξάνθης, με 1439 κατοίκους, σιδηροδρομικό σταθμό, κέντρο υγείας και ξενοδοχείο, αποτελεί το τελευταίο κέντρο προμηθειών για εξόρμηση στην ενδοχώρα. Την περιοχή χαρακτηρίζει πλούσια βλάστηση, με δάση οξιάς και βαλανιδιάς, ρέματα με τις παλιές τοξωτές γέφυρες και καταρράκτες, ενώ τα διάσπαρτα ερείπια μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε προηγούμενες δεκαετίες.
Αν βρεθείτε στην περιοχή, μοναδική εμπειρία είναι να ακολουθήσετε την πορεία του Αρκουδορέματος (με πέστροφες σε όλο του το μήκος), που μαζί με τους παραποτάμούς του συλλέγει όλα τα νερά από το ανατολικό τμήμα του νομού και χύνεται στο Νέστο.
Σταθμός της διαδρομής ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας, που σχηματίζει εντυπωσιακή μικρή λίμνη και μαζί με την παρόχθια βλάστηση από σκλήθρα και βαλανιδιές. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για αναψυχή.
Ένας ακόμη σταθμός το Μεγάλο Λιβάδι στο δάσος Λεπίδα. Είναι ένα οροπέδιο, 12.000 στρεμμάτων στα 1500 μ., που το διατρέχουν πολλά ρέματα γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός "υγρό λιβάδι". Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει φυσική δάσωση της περιοχής με δασική πεύκη. Εδώ εκτρέφονται 1000 περίπου βοοειδή ελευθέρας βοσκής, απ' όπου και το φημισμένο κρέας Παρανεστίου. Η περιοχή προσφέρεται για κατασκήνωση και περιήγηση.
Τέλος, στο Παρανέστι λειτουργεί το περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα για το γεωλογικό πλούτο, τη χλωρίδας και την πανίδα της περιοχής.
Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"