Στο Νυδρί και τα νησάκια της Λευκάδας


Στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας βρίσκεται το Νυδρί.
Πρόκειται για το τουριστικότερο και το πλέον κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού, το οποίο είναι χτισμένο κατά μήκος της θάλασσας, μέσα σε ένα καταπράσινο κάμπο, προσφέροντας εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή.
Το Νυδρί αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, ενώ φημίζεται ιδιαίτερα και για τη νυχτερινή του ζωή, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους και Έλληνες επισκέπτες του. Το καλοκαίρι, η μαρίνα του γεμίζει από κότερα, ενώ τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά του προσφέρονται για κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα.
Από το Νυδρί ξεκινούν ferry boat για την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, καθώς και για την απέναντι ακτή της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης απέναντί του, ο επισκέπτης θα συναντήσει τα λεγόμενα Πριγκιποννήσια: η Μαδουρή, το νησάκι της οικογένειας Βαλαωρίτη, στο οποίο δεσπόζει το γραφικό νεοκλασικό εξοχικό του μεγάλου μας ποιητή, η Χελώνη, ο Σκορπιός και η Σπάρτη του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, αλλά και τον απάνεμο κόλπο του Βλυχού και το καταπράσινο ακρωτήρι της Αγίας Κυριακής.Από το Νυδρί διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς τα νησάκια Μαδουρή, Σκορπίδι και Σπάρτη, κατά τη θερινή περίοδο.
Το Μεγανήσι ή αλλιώς το νησί των ναυτικών είναι το μεγαλύτερο νησάκι από όλα. Έχει τρία χωριά και υπέροχες παραλίες. Το μεγαλύτερο είναι το Βαθύ, χτισμένο γύρω από το λιμάνι. Το δεύτερο χωριό είναι το Κατωμέρι, ένας γραφικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια, ενώ τέσσερα χιλιόμετρα από αυτόν βρίσκεται το Σπαρτοχώρι, το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη εξαιρετική θέα. Στο Μεγανήσι, θα συναντήσετε και τη σπηλιά του Παπανικολή, την οποία χρησιμοποίησε ως ορμητήριό του το ομώνυμο υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά των Γερμανών το 1941.
Λίγο πιο δίπλα, βρίσκονται τα μικρά νησάκια Κάλαμος και Καστός, τα οποία είναι λιγότερο αναπτυγμένα τουριστικά. Το πρώτο φημίζεται για το πευκόφυτο δάσος του που φθάνει μέχρι τις καταγάλανες παραλίες του, ενώ στο λιμανάκι του Καστού, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση και από το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, μπορούν να ελλιμενισθούν μικρά σκάφη.
Πηγή: Τουριστική - ταξιδιωτική εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"