Το Συρράκο Ιωαννίνων


Το Συρράκο είναι αρχοντοχώρι των Τζουμέρκων, από τα πιο ιστορικά και τα πιο γραφικά. Βρίσκεται 52χλμ νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων (όπου και υπάγεται), στο όρος Περιστέρι (ή Λάκμος) πάνω στην οροσειρά της Πίνδου, στα 1200μ. Είναι χτισμένο στο χείλος απότομης χαράδρας, με τρόπο που να δείχνει ακόμη ότι χτίστηκε έτσι για να παρέχει φυσική οχύρωση και ασφάλεια στους κατοίκους του.
Το Συρράκο χωρίζεται από το δίδυμο χωριό των Καλαρρυτών με βαθύ φαράγγι που το διαρρέει ο παραπόταμος του Αράχθου, Χρούσιας.
Το Συρράκο είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όπως επιβεβαιώνουν και τα αρχοντικά που σώθηκαν από εκείνη την εποχή.
Το χωριό έχει διατηρήσει στο ακέραιο την παραδοσιακή του εικόνα και για το λόγο αυτό αποτελεί ένα πραγματικό αξιοθέατο για τον επισκέπτη. Τα λιθόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα μνημεία, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι κάτι το μοναδικό για τον επισκέπτη.
Κυριολεκτικά, το Συρράκο αποτελεί υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Από εκεί κατάγεται ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Κρυστάλλης, καθώς και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Κωλέττης. Απ’ το Συρράκο επίσης κατάγονται ευεργέτες, πολιτικοί, οπλαρχηγοί.
Πηγή: Τουριστική - ταξιδιωτική εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"