Οι λίμνες των Πρεσπών


Οι Πρέσπες βρίσκονται στη στο νομό Φλώρινας, στη Δυτική Μακεδονία. Αποτελούνται από δύο λίμνες, μια μικρή και μια αρκετά μεγαλύτερη και έχουν συνολική έκταση 330 τ. χλμ. Οι λίμνες αυτές χωρίζονται μεταξύ τους από μια στενόμακρη λωρίδα γης μήκους 4 περίπου χιλιομέτρων και μαζί με τις λίμνες Μαλίκη και Οχρίδα αποτελούν ενότητα και ονομάζονται λίμνες της Δασσαρητικής λεκάνης.
Ενώ η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα εκτός από ένα μικρό της τμήμα που εκτείνεται ως το αλβανικό έδαφος, η Μεγάλη Πρέσπα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, «μοιράζεται» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και το FYROM. Στη Μικρή Πρέσπα βρίσκεται το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, όπου υπήρχε οργανωμένος οικισμός μέχρι τον 18ο αιώνα ενώ σώζονται τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλείου. Η αξία της περιοχής των Πρεσπών έχει αναγνωριστεί αρκετά χρόνια πριν: το 1974 ανακηρύχτηκε ως Εθνικός Δρυμός καθώς αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών πανίδας και τελευταίο σταθμό πολλών μεταναστευτικών πουλιών ενώ προστατεύεται και διεθνύς από τη Συνθήκη Ramsar . Στον υγρότοπο των Πρεσπών αναπτύσσονται συνολικά πάνω από 1500 είδη φυτών, αμφιβίων, ψαριών, θηλαστικών και πτηνών, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση παγκοσμίως. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της περιοχής είναι το ότι από τον 14ο αιώνα έως τον 18ο η περιοχή φιλοξενούσε πολλούς ασκητές, των οποίων η παρουσία μαρτυράται από τις βυζαντινές εικόνες και επιγραφές που βρίσκονται σε σπηλιές και βράχια στα νότια της Μεγάλης Πρέσπας.
Στις Πρέσπες μπορεί να φτάσει κάποιος από Φλώρινα μέσω Πισοδερίου. Στο κοντινό χωριό Άγιος Γερμανός βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης, στο οποίο θα βρείτε εκτός από έντυπο υλικό και ξεναγούς και οδηγούς.

Ενδεικτικές χιλιομετρικές αποστάσεις:Αθήνα- Φλώρινα: 540 χλμ.
Θεσσαλονίκη- Φλώρινα: 165 χλμ.
Βόλος- Φλώρινα: 271 χλμ.
Κόρινθος –Φλώρινα: 637 χλμ.
Φλώρινα- Πρέσπες: 45 χλμ.

Πηγή: Τουριστική - ταξιδιωτική εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"