Το νησί της Τήνου


Η Τήνος, το τρίτο μετά τη Νάξο και την Άνδρο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, κάθε χρόνο αποτελεί ορμητήριο χιλιάδων πιστών και πόλος έλξης τουριστών. Διάσημη για τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπεντάγουστο πλημμυρίζει από κόσμο, παραμένοντας όμως για πολλούς ένας ανεξερεύνητος παράδεισος, στον οποίο κυριαρχεί το παιχνίδισμα ανάμεσα στο πράσινο, στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και στο εκτυφλωτικό κυκλαδίτικο λευκό χρώμα των γραφικών σπιτιών του.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους περιστερώνες, οι οποίοι βρίσκονται είτε σκαρφαλωμένοι σε πλαγιές, είτε χτισμένοι κοντά σε ρεματιές ώστε να έχουν καλό πέταγμα τα περιστέρια, όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι του νησιού. Οι περιστερώνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο χωριό Κάμπος, είναι πρωτότυπες κατασκευές, ύψους 7- 8 μέτρων, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας για κατοικίες των περιστεριών. Στο επάνω μέρος τους είναι διακοσμημένοι με τριγωνικές και πολυγωνικές κόχες, οι οποίες προσφέρουν καταφύγιο στα περιστέρια κατά τη διάρκεια των απότομων εναλλαγών του καιρού.
Στην πρωτεύουσα του νησιού αξίζει να επισκεφθείτε, την εκκλησία των Ταξιαρχών με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, τους δύο ναούς του Αγίου Νικολάου - τον ορθόδοξο και τον καθολικό, καθώς και το μοναστήρι του Κεχροβουνίου, που χρονολογείται από το 10 αιώνα. Θα κολυμπήσετε στο Σταυρό, τον Άγιο Μάρκο, τον Άγιο Φωκά, την Παχιά Άμμο, τον Αϊ-Σώστη καθώς και στον όρμο του Αγίου Ιωάννη Πόρτο, ενώ παντού θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε γνήσια ελληνική κουζίνα.
Επισκεφθείτε την Κώμη, ένα γραφικό ψαροχώρι με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στην ενδοχώρα τον Πύργο, ένα από τα αρχαιότερα χωριά των Κυκλάδων όπου από το 1995 λειτουργεί το προπαρασκευαστικό και επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών. Στον Πύργο βρίσκεται και το σπίτι που έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος μας γλύπτης Γιαννούλη Χαλεπά, στο οποίο σήμερα εκτίθενται έργα και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη. Αξίζει επίσης να βρεθείτε στη Στενή, ένα χωριό καταπράσινο με τρεχούμενα νερά, καθώς και την Υστερνιά με τα κατάλευκα σπιτάκια και τα μαρμάρινα καλντερίμια. Στην Τήνο θα φθάσετε ακτοπλοϊκώς ή με δελφίνι από τον Πειραιά και τη Ραφήνα. Επίσης όλο το χρόνο υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων, τις μικρές ανατολικές κυκλάδες και την Κάρυστο Ευβοίας.
Πηγή: Τουριστική - ταξιδιωτική εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"