Το Κουφονήσι Λασιθίου

Το Κουφονήσι ή Λεύκη είναι ένα μικρό-ακατοίκητο νησί, που βρίσκεται απέναντι από τη νότια παραλία της Σητείας, στο Λιβυκό πέλαγος.
Η Λεύκη ήταν σημαντικός σταθμός αλιείας σπόγγων και κυρίως επεξεργασίας της πορφύρας (κοχύλια από τα οποία έπαιρναν τη γνωστή, πανάκριβη βαθυκόκκινη κυρίως βαφή). Η θέση της ήταν στρατηγικής σημασίας, κυρίως όσον αφορά στα προσορμιζόμενα στις νοτιοανατολικές ακτές πλοία.
H κατοίκηση στο νησί ήταν συνεχής από τους Πρωτομινωικούς χρόνους (3000-2200 π.Χ.) έως τον 4ο μ.Χ αιώνα.
Από τότε η Λεύκη παραμένει ακατοίκητη. Οι ελάχιστες παρεμβάσεις, με καλλιέργειες κυρίως και κτηνοτροφία, άφησαν άθικτες τις αρχαιότητες.
Στη βορειοανατολική άκρη του Κουφονησιού και σε μικρή απόσταση από την παραλία, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα καλά διατηρημένο λίθινο θέατρο που υπολογίζεται ότι θα χωρούσε περίπου χίλια άτομα.
Ένα λουτρικό συγκρότημα, με τα τυπικά χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής πολεοδομίας, που χρησιμοποιήθηκε απ’ τον 1ο μέχρι τον 4ο μ. Χ. αιώνα.
Ένα σπίτι-έπαυλη, με επιβλητικό πρόπυλο, μαγειρεία, οικιακό εργαστήριο για κατεργασία πορφύρας. Αποτελείται από 10 δωμάτια, σε μερικά εκ των οποίων τα πατώματα είναι στρωμένα με άσπρες και μαύρες ψηφίδες που σχηματίζουν γεωμετρικά σχέδια.
Στο νότιο μέρος του νησιού υπάρχει ο ναός, που έχει στο μεγαλύτερο μέρος καταστραφεί. Δίπλα στο ναό βρέθηκαν δύο μεγάλα κομμάτια από κολοσσιαίο λατρευτικό άγαλμά του, εικάζεται ότι ξεπερνούσε τα 2,5μ. και παρίστανε καθιστή σε θρόνο θεότητα.
Στο Κουφονήσι θα φτάσετε με καραβάκι από το Μακρυγιαλό στην Ιεράπετρα (απόσταση 10 ναυτικών μιλίων), καθώς και από τον Αθερινόλακο ή το Γούδουρα (4 ναυτικά μίλια)
- Ο γύρος του νησιού διαρκεί περίπου 30 λεπτά με ταχύπλοο.
Πηγή: Τουριστική - ταξιδιωτική εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"