Η πόλη της Κύμης


Η Κύμη απέχει 92 χλμ. από τη Χαλκίδα, στη μέση της ανατολικής Εύβοιας με έξοχη θέα προς το Αιγαίο, για αυτό και αποκαλείται «μπαλκόνι του Αιγαίου». Στην αρχαιότητα ήταν ένα ισχυρό ναυτικό κέντρο, ενώ η ιστορία της αρχίζει πριν την εποχή του Τρωικού πολέμου.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου είναι η εποχή που η Κύμη γνώρισε μέρες νεότερης ακμής εξαιτίας του διαμετακομιστικού εμπορίου που διεξήγαγε με εμπορικά κέντρα του Εύξεινου Πόντου και της Γαλλίας. Κυμαίοι καραβοκύρηδες μεταφέρουν τα προϊόντα της Κύμης και ιδιαίτερα το φημισμένο μαύρο κρασί της στα λιμάνια αυτά και κυρίως στη Μασσαλία, όπου το αγοράζουν οι Γάλλοι για να χρωματίζουν τα δικά τους κρασιά.
Σημαντικά αξιοθέατά της είναι το Λαογραφικό Μουσείο με 1500 αντικείμενα καθημερινής χρήσης και η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, 6 χλμ. από την Κύμη με μοναδική θέα. Αν βρεθείτε στην Κύμη, μην παραλείψετε να περάσετε απ’ το Σουτσίνι, το ενετικό κάστρο, όπου αν είστε τυχεροί θα δείτε και φώκιες να βγαίνουν στην αμμουδιά!
Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"