Ν. Αχαΐας - Η πόλη των Καλαβρύτων

Η πόλη των Καλαβρύτων

Καλάβρυτα σημαίνει «καλά νερά» και πραγματικά η ορεινή πόλη των Καλαβρύτων (χτισμένη στα 750μ.) χαρακτηρίζεται απ’ αυτό: τα άφθονα, τρεχούμενα νερά. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμός στο νομό Αχαΐας και απέχει από την Πάτρα 77 χιλιόμετρα. Γνωστά για το ιστορικό παρελθόν τους, που διατηρείται μέχρι σήμερα μέσα από τα μνημεία και τα μουσεία τους, αλλά και τη σπάνια φύση τους, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει άρτια υποδομή και αυτονομία σε φιλοξενία και αποτελεί ορμητήριο για τις αποδράσεις στα πολλά αξιοθέατα της γύρω περιοχής.
Στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο από 1700 έως 2340 μέτρα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου που απέχει μόλις 14 χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων συρρέουν το χειμώνα λάτρεις των χειμερινών σπορ. Η ανάπτυξη της χιονοδρομικής υποδομής έχει επεκταθεί και σε άλλες, πλην του κλασικού σκι, δραστηριότητες.
Οι λάτρεις της φύσης εκδράμουν στο γνωστό φαράγγι του Βουραϊκού σε μία συναρπαστική διαδρομή με το τρενάκι στη γραμμή του οδοντωτού σιδηροδρόμου του Διακοφτού. Σήμερα, το τρενάκι με δυο μικρά βαγόνια και την ντηζελοηλεκτρική μονάδα στο κέντρο ξεκινά από το σταθμό του Διακοφτού ανηφορίζοντας προς τα Καλάβρυτα και μπαίνει στα στενά της χαράδρας, διασχίζοντας σειρά από τούνελ.


Οι ιστορικές μονές των Καλαβρύτων

Πέραν της ιστορικής τους αξίας, τα Μοναστήρια των Καλαβρύτων είναι Μονές εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, χτισμένα σε τοποθεσίες μοναδικές με υπέροιχη θέα. Η Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο αποτελούν μία ζωνατνή απόδειξη ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η ιστορία γράφτηκε μέσα σε χώρους ιερούς. Στην Αγία Λαύρα σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821 από τον Παλαιό Πατρών Γερμανό, ενώ το Μέγα Σπήλαιο είναι ένα από τα παλαιότερα που υπάρχουν. Η Μονή ιδρύθηκε από τον ασκητή Ευγένιο που ήρθε από το Άγιο Όρος. Άρχίσε να οικοδομείται το 961 στη θέση Παλαιομονάστηρο (δυτικά της θέσης της σημερινής Μονής). Mε την πάροδο του χρόνου απέκτησε υλική υποδομή και έμψυχο δυναμικό. Έτσι σε κάποιο χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρωθεί 960 μοναχοί. Το 1585 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Το 1600 οικοδομήθηκε από την αρχή. Στις 19 Μαρτίου του 1689, άρχισε η ανέγερση του νέου κτιρίου, με βυζαντινό ρυθμό, λιθόκτιστο, τρίκογχο κτίσμα, αγιορείτικου τύπου σε απλούστερη μορφή. Από τότε η Μονή της Αγίας Λαύρας, έως το 1943, έχει υποστεί πολλές πυρκαγιές και λεηλασίες. Στις 14 Μαΐου του 1826, ο Ιμπραήμ διέταξε την πυρπόληση της Μονής. Το 1828, άρχισε πάλι η οικοδόμησή της. Στις 24 Ιουλίου του 1844, η Μονή καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό. Η ανοικοδόμισή της χρονολογείται στα 1850. Το καθολικό της έγινε με ρυθμό βασιλικής με τρούλο και γύρω-γύρω πολλά κελιά. Το Δεκέμβριο του 1943, το μοναστήρι είδε νέες διώξεις, εκτελέσεις και καταστροφές, αυτή τη φορά, από τα Ναζιστικά στρατεύματα. Το 1950, η Μονή με προσφορές πιστών και ενίσχυση από το κράτος ανοικοδομήθηκε εξ’ ολοκλήρου. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με καθοδήγηση του ηγούμενου Φιλάρετου Κωνσταντακόπουλου.


Πηγή: Τηλεοπτική πληροφοριακή εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"