Η λίμνη της Εύβοιας


Με έντονο το νησιώτικο στοιχείο, η Λίμνη Ευβοίας προσφέρει όλες τις ανέσεις σε όσους θέλουν να περάσουν λίγες μέρες ήρεμων διακοπών ή να κάνουν εκδρομές σε γειτονικές περιοχές.

Ο Δήμος Ελυμνίων που ιδρύθηκε το 1836 και η αρχική του ονομασία ήταν δήμος Αιγαίων εξ'αιτίας της ταύτισης των αρχαίων Αιγών με την περιοχή, περιλαμβάνει αρκετά κτίρια που μαρτυρούν την ιδιαίτερη ανάπτυξη της περιοχής από τον 19ο και 20ο αιώνα.

Ο ιερός ναός της Θεοτόκου, χτισμένος το 1837 με το υπέροχο καμπαναριό του, το παλιό νηπιαγωγείο του 1898 με νεοκλασικά στοιχεία, το ξενοδοχείο Πλάζα από το 1840, το παλιό υδραγωγείο και η «Παλιά Βρύση» είναι μερικά μόνο από αυτά. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα «Ελύμνεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. H Λίμνη είναι μία από τις πιο γραφικές γωνιές της Εύβοιας.

Απέχει 87 χλμ. από τη Χαλκίδα, με την οποία και έχει καθημερινή σύνδεση, καθώς και με την Αιδηψό και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Τα σπίτια της, όλα παραδοσιακά με κοκκινωπές σκεπές, είναι αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τον Ευβοϊκό κόλπο και καταλήγουν στο μικρό λιμάνι με τις ψαροταβέρνες.

Περπατήστε στα στενά δρομάκια της, πιείτε τον καφέ σας στην παραλία και μην παραλείψετε να κάνετε κανό, να εξασκηθείτε στην ιστιοπλοΐα ή να κάνετε ιππασία στη γύρω περιοχή. Επίσης, επισκεφθείτε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Λίμνη, μία πρότυπη αγροτουριστική μονάδα, σε ένα κτήμα 520 στρεμμάτων, όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε ένα πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων, να πληροφορηθείτε για τη χρήση του αργαλειού, αλλά και να παρακολουθήσετε τη διαδικασία της καλλιέργειας των ελιών.