![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjW-p13Xu2Hbf2eJNVHrQv9VY3bNk42EdRMipuAt7xAvV8Bsois8ma36XN5Dh2_A5Nvm1uJGUCLHuvZ5s1z5J8zMaWX9BJsmOBcKKqk-Yn2Jxd3CIwMG4H9QN31agi7wK7EX80FO0WifeE6/s200/Ydra.jpg)
Από πολύ νωρίς, η Ύδρα χρησιμοποιήθηκε ως ναυτικός σταθμός, με αποτέλεσμα να πρωτοστατήσει στο θαλάσσιο εμπόριο και στις επικοινωνίες.
Στο τοπίο κυριαρχεί το γκρίζο των βράχων, μέσα στο οποίο είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η πόλη, με το απάνεμο λιμάνι της. Κέντρο όλου του νησιού είναι η Πόλη του, που αποτελεί υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Δεξιά και αριστερά στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την πόλη, θυμίζοντας στον επισκέπτη την πλούσια ναυτική παράδοση του νησιού. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, μετά το άγαλμα του Μιαούλη, βρίσκεται το Λιμεναρχείο, που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη. Δίπλα, βρίσκεται το μαρμάρινο κτίριο των αρχείων της Ύδρας, με ενθύμια από τη συμμετοχή των Υδραίων στην Επανάσταση του 1821, ενώ ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων, αλλά και το αρχοντικό του Τομπάζη, όπου στεγάζεται παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται ο καθεδρικός ναός, που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774. Παλαιότερα λειτουργούσε ως μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα, μέσα στη μονή, εδρεύει το Δημαρχείο καθώς και το εκκλησιαστικό μουσείο του νησιού. Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο της Ύδρας είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια γεγονός που την κάνει ακόμα πιο γραφική.
Στην προβλήτα είναι αραγμένα καραβάκια που έχουν ως προορισμό τις απόκρημνες ακτές και τους μικρούς φυσικούς ορμίσκους του νησιού, αλλά και τις ακτές της Αργολίδας. Επίσης, χαρακτηριστική εικόνα αποτελούν τα υδραίικα θαλάσσια ταξί, ταχύπλοα με κίτρινο χρώμα, που διανύουν όλες αυτές τις αποστάσεις σε πολύ λίγο χρόνο και παίρνουν, συνήθως, μέχρι οκτώ επιβάτες. Στο νησί υπάρχουν 300 εκκλησίες, ενώ λειτουργούν σημαντικά μοναστήρια στα περίχωρα της Πόλης, όπως της Κοίμησης της Θεοτόκου (17ος αιώνας), του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Τριάδας, όπου ισχύει το άβατο για τις γυναίκες κ.α. Η Ύδρα φημίζεται και για την έντονη νυχτερινή της ζωή, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Στο νησί θα φτάσετε με ιπτάμενο δελφίνι από τη Ζέα ή με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, η Ύδρα συνδέεται, όλο το έτος, με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και με τα Κύθηρα, τα Μέθανα, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο, τη Νεάπολη, το ’στρος, το Τολό, το Λεωνίδιο, το Κυπαρίσι, το Γέρακα και τη Μονεμβασιά. Εάν έχετε ιδιωτικό σκάφος, μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο κεντρικό λιμάνι ή στο Μανδράκι ή στον Μώλο, δυτικά του λιμανιού, στο καμίνι, στον Αγ. Νικόλαο και το Δοκό.